Geçmişten Günümüze Kazakistan’da Türk Dizileri

Geçmişten Günümüze Kazakistan’da Türk Dizileri
Orta Asya’nın en eski ve köklü kültürüne sahip ülkelerinden biri olan Kazakistan, Türkiye’ye yakın olan dost ülkelerden biri. Siyasi ve tarihi ilişkilerin yanı sıra kültürümüzü tanıtmada dizilerimizin etkisi büyük. 10 yılı aşkındır birçok dizimiz Kazakistan kanallarında yayınlanıyor. Kazakistan devleti buna ciddi bir bütçe ayırmış, hatta 2013 yılında ayrılan bütçenin fazla olması nedeniyle tasarruf amaçlı hükumet izleyicileri yerel yapımları izlemeye teşvik etmiş.

Dizilerimiz yayınlanmadan önce Kazakistan televizyonları Hint ve Güney Kore dizilerinin etkisi altındaydı. Şimdilerde ise Türk yapımları severek izleniyor, hatta Güney Koreli yapımların önüne geçmişiz. Tabii her ülkede olduğu gibi dizilerimizi sevenlerin yanı sıra senaryoları eleştiren kesimler de var. Azınlık olan bu radikal kesim bir süre dini yönden yapımlarımızı uygunsuz bulmuş ama bu yersiz eleştirileri bir yere ulaşmamış. Sonuçta herkes her şeyi düşünmekte özgür.

İzleyiciler Kazakistan’da yapımlarımızın beğenilmesinin nedenini, Türk aile yapısının gerçekçi bir şekilde izleyiciye aktarması ve dizilerimizin senaryoların gerçek hayattan hikayelerden alınmış olması olduğunu söylüyor. Uzun yıllar izledikleri Hintli yapımlardaki abartılı oyunculuklar sonrası bizim oyuncularımızın sergilediği performansları daha gerçekçi buluyorlarmış.



Kazakistan’da dizilerimizin yayınlanması oldukça eskiye dayanıyor

Kanal D, ATV, NTV, TRT gibi kanallarımız Kazakistan’da izleniyor. Gelelim dizilerimize, liste oldukça kalabalık. Bazı kaynaklara göre Kazakistan’da yayınlanan ilk dizinin Çalı Kuşu olduğu bilgisi yer alıyor fakat Türk dizilerinin Kazakistan’da popüler olması ‘’Deli Yürek’’ ile başlıyor. Yönetmenliğini Osman sınavın gerçekleştirdiği dram, politika ve aksiyon konulu dizimiz 2003 yılında Xabar televizyonunda yayınlanıyor ve oldukça seviliyor. Sonrasında Zerda, Bir İstanbul Masalı, Asi, Kınalı Kar, Acı Hayat, Aliye, Asmalı Konak gibi birçok dizimiz bu ülkede seyirci ile buluşuyor. Bu dizilerin ortak özelliklerine bakarsak aile ve dram gibi konuların öne çıktığını görüyoruz.



Türk dizilerinde devrim ‘’Kurtlar Vadisi’’ ile başlıyor!

Yayınlandığı dönem Kazakistan’da reyting rekorları kıran ‘’Deli Yürek’’ Kazak izleyiciler tarafından uzun süre konuşuldu ta ki ‘’Kurtlar Vadisi’’ ülkede yayınlanana kadar. Mafya, politika ve aksiyon konulu bu dizi ülkede oldukça beğenilmiş. Polat karakteri Yusuf karakterinin popülaritesinin önüne geçmiş. Her bölümü nefeslerini tutarak izleyen seyircilerin mafya ve aksiyon dizilerini de sevdiklerini böylelikle görmüş olduk. Kurtlar Vadisi sadece Kazakistan’da değil uzun yıllar bu coğrafyadaki diğer ülkelerde ve Ortadoğu’da yayınlanan başarılı bir yapımımızdır.

Hint dizilerinden Türk dizilerine geçiş

Türk dizilerinin Ortadoğu’da popüler olması oradan Asya’ya yayılması Hintli yapımların artık eskisi kadar tercih edilmemesine neden olmuş. Aslında bakarsanız Asya’da Hintli dizi endüstrisi oldukça güçlü fakat son yıllarda örneklerden gördüğümüz üzere onlar da bizim dizilerimizi lokal pazara adapte etmeye başladılar. Kazakistan özeline bakarsak, Türklere olan hayranlık dizilerimizin ülkede hızla yayılmasına neden olmuş. Kazaklar, ilkokulda tarih derslerinde okudukları Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördükleri için Türk sinemasına ve Türk dizilerine oldukça düşkünler. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile Kazakistan’da her yıl düzenli olarak ‘’Türk Filmleri Haftası’’ düzenleniyor ve birçok oyuncumuz Kazakistan’ı ziyaret ediyor.



Gelelim yayınlanan diğer Türk dizilerine

Kazakistan Türkiye’nin en fazla dizi ihraç ettiği ülkelerden biri, bu nedenle her diziyi tek tek incelemek için bir seri oluşturmak gerek. Sizlere okuma kolaylığı sağlaması adına ben yayınlanan dizilerimizin listesini paylaşmayı tercih ediyorum.

Ezel, Yaprak Dökümü, Muhteşem Yüzyıl, Paramparça, Kurtlar Vadisi, Fatmagül’ün Suçu Ne?, Aşk-ı Memnu, Diriliş Ertuğrul, İffet, Adını Feriha Koydum, Dudaktan Kalbe, Acı Hayat, Zerda, Asi, Ihlamurlar Altında, Bir İstanbul Masalı, Aliye, Asmalı Konak, Çocuklar Duymasın, Berivan, Kuzey Güney.

Bu dizilerin ortak özelliklerine bakarsak, aile, dram, aksiyon gibi konuları görüyoruz. Kazak halkı daha çok bu alandaki konuları izlemeyi ve Türkiye Türklerini, Türkiye’deki yaşam hakkında meraklarını gidermek istiyormuş. Bu arada belirtmek isterim ki Kazakistan’da yayınlanan birçok dizimiz eş zamanlı olarak Azerbaycan’da da yayınlanmaktadır.

Kazakistan’da popüler olan oyuncularıma baktığımız zaman liste başında karşımıza Polat rolüyle Necati Şaşmaz ve Deli Yürek’te canlandırdığı Yusuf karakteriyle Kenan İmirzalıoğlu çıkıyor. Kadın oyuncularımız içerisinde ise Nurgül Yeşilçay oldukça seviliyor. Bunun yanı sıra Muhteşem Yüzyıl oyuncularının da ciddi bir hayran kitlesi bulunmakta.

Kardeş ülke Kazakistan’da tarihi ve ticari ilişkilerin dışında dizilerimiz sayesinde ciddi bir şekilde kültür turizmi de sağlıyoruz. Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi Kazakistan’da dizilerimizi izleyip Türkiye’yi görmeye gelen turist sayısı oldukça fazla. 2018 itibariyle daha çok dizimizin yayınlanacağını düşünüyorum.

Bu yazımda yer alan dizilere bakınca benim için de ciddi bir nostalji oldu.15 sene öncesine bu dizileri izlediğim günlere döndüm adeta. Şimdilik aktaracaklarım bu kadar herhangi bir sorunuz olursa bana ulaşabilirsiniz.

Sevgiler.


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER